desteklenen baglantılar

Facebook 'un Ozellikleri

facebookta onlarca özellik var fakat biz size ilk üye olduğunuzda karşınıza çıkan facebook özelliklerini anlatmaya çalışacağız. Bu yazı sayesinde facebooka yabancı kalmayacaksınız.

Duvar
Duvar kullanıcıların sayfalarında arkadaşları tarafından mesaj atılmasını sağlayan bir özelliğidir. Bir kişinin duvarı profilini görebilen herkese açıktır ve diğer kullanıcıların buraya gönderdikleri mesajlar News Feed bilgi akışında da sunulmaktadır. Bir çok kullanıcı arkadaşlarına kısa ve geçici mesajlar bırakmaktadır. Daha gizli mesajlar ise Messages kısmında verilmektedir; bu da kullanıcının gelenler kutusuna gitmektedir.
Temmuz 2007 itibariyle; facebook duvarlara dosya ekleme izni de vermiştir, daha öncesindeyse sadece yazı yazılabiliyordu.

Fotoğraflar
Facebook photos eklentisiyle kullanıcılar kendilerinin ve arkadaşlarının resimlerini paylaşmaktadır.
Fotoğraflar eklentisi ile facebook kullanıcıları aralarında resimlerini, kendilerini de üzerinde işaretleyerek sunabilmektedir. Bazı gizlilik sorunları nedeniyle de facebook resimlerin gösterilmeleri üzerine limitasyon özellikleri koymuştur. Ağustos 2007 itibariyle; facebook'da 1.7 milyar resim bulunmaktadır, bu da kişi başı 44 resime eşittir.

Armağanlar
Armağanlar Şubat 2007 tarihinde facebook'un yaptığı bir eklentidir. Kullanıcılar birbirlerine küçük ikonlardan oluşan hediyeler gönderebilmektedir. Bu ikonlar Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmaktadır, ve kullanıcılar bu hediyeleri gizli ya da açıkca vermektedir. Her kullanıcı eğer ki hediye kutusunu profilinde göstermek isterse burada belirir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla bir hediye verme hakkına sahiptir; bundan sonraki hediyeler için 1 dolar ödemektedir. Hediyelerin %50'si sevgililer gününde verilmektedir.
Bunun yanı sıra; Zachary Allia tarafından geliştirilen "Free Gifts" (ücretsiz hediyeler) programı da ücretsiz olarak hediye verilmesini de sağlar.

Pazar Yeri

Mayıs 2007 itibariyle; Facebook Marketplace programıyla; satılık eşyalar, kiralık/satılık ev, işler ve diğerleri olmak üzere bir market ortamı yaratmış ve burada kullanıcıların birbirleriyle alış veriş yapmasını sağlamıştır. Bu hizmetleri ücretsizdir.

Dürtmeler

Dürtmeler programı da bir kullanıcının diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurmasını sağlamaktadır. Bazen bu merhaba manasına gelmek olsa da, buna benzer programlar da mevcuttur. X Me ve SuperPoke gibi eklentiler de dürtme işlemini değişik varyasyonlarda yapılmasını sağlamaktadır.

Etkinlikler

Etkinlikler eklentisi ise; kullanıcıların arkadaşlarını belli buluşma, parti ve toplantılara çağırması için kullanılmaktadır.

Video
Facebook'un video eklentisi ise; kullanıcıların birbirlerine YouTube ve benzeri sitelerdeki videoları göndermelerinin yanı sıra; özel mesajlar da dahil olmak üzere video kamerasıyla görüntü kaydederek bunu mesaj olarak göndermesini sağlamıştır.

Uygulamalar
24 Mayıs 2007 itibariyle; facebook kullanıcıların uygulamalar yaratmasına olanak sağlamıştır. 11 Ekim 2007 itibariyle facebook'da 5500 üzerinde uygulama mevcuttur.

desteklenen baglantılar